Στην κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής στο Υπουργείο Ενέργειας προχώρησε η θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ Aριάδνη Interconnection, ολοκληρώνοντας ένα σημαντικό προπαρασκευαστικό βήμα για το έργο.
H Aριάδνη Interconnection από τις 9 Νοεμβρίου, εξάλλου, έχει στα χέρια της και την αναλυτική έρευνα βυθού. Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η μελέτη Κόστους-Οφέλους καθώς και η μελέτη για τη λειτουργία του Ηλεκτρικού Συστήματος της Κρήτης μετά την ολοκλήρωση και των δυο διασυνδέσεων (με Πελοπόννησο και Αττική). Η συγγραφή των τεχνικών προδιαγραφών του έργου, οι μελέτες χάραξης των οδεύσεων των Γραμμών Μεταφοράς και οι προμελέτες χωροθέτησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Η εταιρεία είναι προσηλωμένη στον στόχο για περάτωση του έργου το 2022, όπως έχει δεσμευθεί απέναντι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την οποία ενημερώνει τακτικά για την πρόοδο των εργασιών. Η Aριάδνη Interconnection προχωρά στη βάση του οδικού χάρτη που έχει καταρτίσει ο Ρυθμιστής και προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς τα τεύχη δημοπράτησης για τον διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος προγραμματίζεται να προκηρυχθεί εντός του α’ τριμήνου του 2019.
Η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει ήδη δρομολογηθεί, καθώς στο τέλος του μήνα συμβασιοποιείται από τον ΑΔΜΗΕ η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου που προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020. Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα μεγιστοποιήσει τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη και θα διασφαλίσει την επάρκεια εφοδιασμού της Κρήτης για τις επόμενες δεκαετίες.